Balog Zoltán köszöntötte a Független Rendészeti Panasztesületet létrejöttének 5. évfordulóján

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta beszédében, ami elsősorban kulturális kérdés, és fontos eleme, hogy a hétköznapokban a hatóságok és a polgárok hogyan viszonyulnak egymáshoz. 

Balog Zoltán úgy vélte, Magyarországon a több évtizedes diktatúra után ebben a kérdésben még bőven van mit tanulni. Utalva a 2006 őszén történt rendőri túlkapásokra, megjegyezte, nem mindig előre mentünk, van amikor hátra léptünk ebben az ügyben. Felidézte, az emberi jogok akkori “lábbal tiprását”, és azt, hogy a rendőrség felelősségét komoly szervezetek, illetve rendőri vezetők is vizsgálták, köztük voltak, akik tisztességgel és bátorsággal, míg mások kevésbé.

A testület 5 évvel korábbi megalakulásának előzményeiről szólva emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek már évek óta igényelték, követelték egy panasztestület létrehozását. Közöttük említette Kőszeg Ferencet, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnökét.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy az évforduló lehetőség biztosít arra is, hogy átgondolják a panasztestület jogrendszerben elfoglalt jelenlegi helyét.

A testület tevékenységét értékelve pedig úgy vélte, annak sikerült a polgárok rendőrséghez való viszonyát megváltoztatnia. Azt hangoztatta, hogy a polgárok bizalma nélkül a rendőrség nem tudja jó hatásfokkal végezni a munkáját, ami nélkül pedig jogállam és biztonság nem létezhet.

(Forrás: MTI)