Stipendium Peregrinum ösztöndíj

Stipendium Peregrinum ösztöndíj

legrangosabb-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon.

A felsőoktatás az emberi erőforrás, a tudás és az innováció fontos bázisa, az ország versenyképességében jelentős szerepet tölt be. A benne rejlő lehetőségek a hazai intézményrendszer fejlesztése mellett a nemzetközi együttműködések és a nemzeti érdekek szerinti peregrináció, azaz a külföldi egyetemeken való tanulás eszközeivel is kamatoztathatók. A hazai munkaerőpiacon különös jelentőséggel bír a világ legrangosabb egyetemein szerzett diplomával elhelyezkedők száma, a külföldön megszerzett tudás hazai hasznosulása. Különösen igaz ez azon külföldi diplomákra, amelyek a leggyorsabban fejlődő iparágakban hasznosítható tudást jelentik. Emellett az egyén tehetségkibontakoztatása szempontjából is fontos, hogy a legkiemelkedőbbek a legrangosabb egyetemeken teljesítsék a képességeikhez méltó kihívásokat, és ehhez megfelelő támogatáshoz jussanak. Utóbbihoz a szükséges tudás speciális esetekben csak az országhatáron túl áll rendelkezésre.

A legkiemelkedőbb tehetségek kimagasló támogatást érdemelnek.

Csakhogy a legrangosabb külföldi egyetemeken a tanulás költségei meghaladják a legtöbb magyar család teherbíró képességét, a rosszabb anyagi helyzetűek körében pedig már a felvételivel járó kiadások is megoldhatatlanok. Így a projekt a külföldi peregrináció nagy hagyományú, évszázados tehetségfejlesztő gyakorlata révén jelentős mértékben járulhat hozzá a hazai tehetségvagyon gyarapodásához. A támogatott hallgatók külföldön megszerzett tudása révén a világ legfontosabb szakmai/tudományos műhelyeiből kurrens, speciális tudás áramlik az országba, jelentős hozzáadott értéket teremtve a hazai munkaerőpiac, kutatás-fejlesztés és a kultúra területén.

A tehetséges fiatalokat támogató projekt két komponensből áll.

• Az „A komponens” lehetővé teszi, hogy a legrangosabb egyetemek személyes felvételi vizsgájára a nehéz anyagi helyzetű tehetséges fiatalok is eljussanak, ezáltal a szocioökonómiai háttérből származó esetleges hátrányok csökkenjenek.
• A projekt „B komponensére” azok a legkiemelkedőbb tehetségű fiatalok pályázhatnak, akik a világ legrangosabb egyetemeire nyernek felvételt.
A Stipendium Peregrinum ösztöndíjat elnyerőknek a teljes évi tandíjukat, lakhatásukat, megélhetési költségeit fedezi a Nemzeti Tehetség Központ. Ennek következtében a legkiválóbbak a legkorszerűbb ismeretekhez jutva és a legmodernebb infrastrukturális feltételek között, optimális környezetben bontakoztathatják ki képességeiket, a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén.

Pályázati űrlap : https://nemzetitehetsegkozpont.hu/stipendium-peregrinum/?fbclid=IwAR2MKjW2ht-Oh92qVDj6qzVrmZXJgJmxgilQ1YZzCbSlIK8LTVgnChGyxp8

Fülöp Henrik

Facebook