A kultúrához való hozzáférés előmozdításáról értekeznek Európa kulturális miniszterei

Hétfőn kezdődik az Európa Tanács (ET) 10. Kulturális Miniszteri Konferenciája Moszkvában.  Az esemény során a miniszterek megvitatják, hogyan járul hozzá a kultúrában való részvétel a demokrácia előmozdításához. Megvizsgálják továbbá, milyen jó gyakorlatok és szakpolitikai innovációk vannak a területen. Hazánk delegációját Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezeti.

A hétfőn kezdődő moszkvai konferencia fő témája a kormányzatok szerepe a kultúrához való hozzáférés előmozdításában, figyelembe véve a digitális kor nyújtotta lehetőségeket és a civil társadalommal történő együttműködést, továbbá a társadalmi igazságosság és szólásszabadság előmozdítását. A résztvevők emellett felmérik az ET perspektíváit más szervezetekkel való partnerségben.

A kétnapos megbeszélésen, melyen az Európai Unió tagállamainak kultúráért felelős miniszterei mellett további országok meghívott tárcavezetői is részt vesznek, felszólal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A konferencia előkészítéséhez, valamint a kapcsolódó háttéranyagokhoz az ET felkérésére a budapesti Kelet-Közép-Európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány is nagyban hozzájárult, a tanácskozás témáira vonatkozó kérdőívek feldolgozásával.

Az ET 1976-ban hívta életre a kultúráért felelős miniszterek konferenciáját, melyet először Oslóban rendeztek meg. Magyarország 1989-ben csatlakozott az Európai Kulturális Egyezményhez. Az elmúlt évtizedekben egyetértés alakult ki Európában abban a tekintetben, hogy a konfliktusok megelőzésének és a konfliktusok utáni megbékélésnek modern, Európában elfogadott módszere a párbeszéd, valamint a tudáshoz való széles hozzáférés a fenntartható fejlődés jegyében.