Balog Zoltán közös oktatási szándéknyilatkozatot írt alá a japán oktatási miniszterrel Tokióban

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon Tokióban kétoldalú tárgyalásokat folytatott és szándéknyilatkozatot írt alá japán partnerével, Hakubun Shimomura oktatásért is felelős miniszterrel. Balog Zoltán a miniszterelnöki delegáció tagjaként utazott a távol-keleti szigetországba.

Balog Zoltán helyi idő szerint ma délután kétoldalú tárgyalásokat folytatott Hakubun Shimomurával, Japán oktatási, kulturális és sportügyekért felelős miniszterével Tokióban. A felek áttekintették a japán és magyar nyelv tanításának helyzetét egymás országaiban, üdvözölve azt a tényt, hogy egyre többen kíváncsiak a másik ország kultúrájára.

Megállapodtak arról is, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek az oktatás, különösen a felsőoktatás terén. Ennek keretében Balog Zoltán felajánlotta, hogy Magyarország megosztja tapasztalatait a felsőoktatás nemzetközivé tétele, a külföldi hallgatói mobilitás elősegítése, valamint a felsőoktatás külföldi népszerűsítése terén. A magyar tárcavezető ennek érdekében közös szakértői egyeztetéseket javasolt, amit Hakubun Shimomura örömmel fogadott. A szigetország minisztere emellett tájékoztatta arról magyar partnerét, hogy a japán felsőoktatás reformjának keretében 38 pontban összefoglalható változtatásokat vezettek be, amelyek elsősorban a felvételi eljárást érintik.

A kétoldalú találkozón a miniszterek aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amely a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 100 magyarországi ösztöndíj felajánlását tartalmazza a japán fél részére. Ez a program az egészségügy, a művészetek és zene, a természettudományok és matematika, az IT és mérnöki, az üzleti és menedzsment, valamint a nemzetközi és európai tanulmányok területén biztosít helyet magyar egyetemeken japán hallgatók számára, magyar vagy angol nyelvű képzésben.

Balog Zoltán emellett bejelentette, hogy a magyar Kormány új felhívást tett közzé a kormányközi tudományos és technológiai kapcsolatok fejlesztésére. A pályázaton keresztül a magyar fél közvetlenül olyan magyar kutatók mobilitását támogatja, akik japán kollégáikkal vesznek részt közös, kétoldalú tudományos projektekben. A rendelkezésre álló költségvetés 2 éves időtartamra összesen 50 millió forint, a támogatás maximális összege projektenként 10 millió forint.

A megbeszélés végén Balog Zoltán hivatalos magyarországi látogatásra invitálta partnerét, amire Hakubun Shimomura egy jövő év novemberére szóló meghívással reagált, vagyis az egyeztetések a jövőben is folytatódni fognak a felek között.

(Fotó: MTI)