Balog Zoltán nyitotta meg Balogh Tibor fiatal roma grafikus- és festőművész kiállítását

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg Balogh Tibor fiatal roma grafikus- és festőművész kiállítását Budapesten a Pintér Galéria és Aukciós Házban.

2013. április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon nyílt meg Balogh Tibor Free-presszionista Dobbantás című kiállítása. A fiatal roma alkotó egyedi forma- és gondolatvilágot képvisel a hazai kortárs képzőművészeti kánonban: alkotásaiban a látható, a megfogható mögötti, metafizikai törvényszerűségeket keresi.

Balogh Tibor azon kevés roma művészek egyike, akik intézményes keretek között is tanulták mesterségüket: a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Kőnig Róbert tanítványaként végzett grafikusként. Műveiben azonban azt az „előzmény nélküliséget” képviseli, amely egyedivé teszi a roma művészek között is: irányzatát saját maga alakította ki.

 „Free-presszionizmusa” új művészeti meghatározásként lehetőséget teremt valamennyi kortárs alkotó számára, hogy a művészettörténeti kánonon túl újat, egyedit mutasson, kitágítsa saját kereteit, megkönnyítse az útkeresést. Kiállítása ezért is kapta a Dobbantás-címet, mert az útkeresés végére ért, s elrugaszkodása immár megfontoltan, szilárd talajról történhetett meg.   

Balogh Tibor Fehérgyarmaton született 1975-ben. A Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikus szakán végzett. Alkotásait több tucat tárlaton is bemutatta többek között a Műcsarnokban, a berlini Collegium Hungaricumban, de a Velencei Biennálén is. Jelenleg a FREE-Presszionista és Roma Műhely Egyesület elnöke.

EMMI

Fotó: Botár Gergely, kormany.hu/Miniszterelnökség

Balogh Tibor kiállításmegnyitója