Balog Zoltán: sikerült minden kérdésben megállapodni a hallgatókkal

Közös megállapodást írtak alá a hallgatói szerződésekről a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői szerdán a fővárosban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: sikerült megállapodni minden kérdésben, miközben rugalmasabb és arányosabb rendszer jött létre, ami az uniónak is elvárása volt.

A tárca vezetője utalt arra, hogy felére csökkent az eredetileg a képzési idő kétszeresére tervezett magyarországi munkavállalással vagy vállalkozói tevékenységgel eltöltendő idő. A megállapodásról szólva közölte azt is, hogy a különböző szakmacsoportoknál – a képzés költségei alapján – eltérő visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg.

Balog Zoltán emellett kifejtette: Magyarországon felsőoktatási intézményben háromféle módon lehet tanulni, állami ösztöndíjjal, önköltséges módon és a Diákhitel2 konstrukcióval. Jelezte: a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását – amely az állami ösztöndíj feltételeit rögzíti – már benyújtották a parlamentnek, és ezt a módosítást eljuttatják majd az Európai Unióhoz is. Ez a módosítás biztosítja, hogy időben fejeződjenek be a tanulmányok, ehhez ragaszkodtak az első perctől – rögzítette a tárca vezetője, aki köszönetet mondott Klinghammer István felsőoktatási államtitkárnak a konszenzuskereső munkájáért. A január 11-én létrejött kerekasztal munkája folytatódik, a felsőoktatás stratégiai kérdéseiről, a finanszírozásról, a szakok struktúrájáról tárgyalnak a felek.

A tárca vezetője arra a kérdésre, hogy a hallgatói szerződést aláíró diákok bármely adata a titkosszolgálatokhoz kerülhetne, elmondta: a nemzetbiztonsági szolgálatok csak a törvényes feltételek fennállása esetén gyűjthetnek adatot, ahogy eddig, a korábbi szabályozás nem változott. Ezt a nemzetbiztonsági törvény szabályozza, a szolgálatok nem kapnak pluszjogosítványt. Balog Zoltán további felvetésre közölte: azt az idei felvételi eredmények alapján látják majd, hogy az egyes kategóriákban hányan tanulhatnak.

A megállapodást a miniszter mellett Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kerekes László, Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke, valamint Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke látta el kézjegyével.

Forrás: MTI

Képek: Kormány.hu