Kétmilliárdos támogatást jelentett be Balog Zoltán a Művészetek Palotájában

Közel két milliárd forint többletforrással támogatja idén a kormány nemzeti és kiemelt zenekarok és énekkarok működését, valamint szakmai programjait – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 29-én a Budapesti Vonósok Kamarazenekar próbáján, a MÜPÁ-ban.

1 milliárd 950 millió forint többletforrást biztosít egyes nemzeti és kiemelt zenekarok, a Művészetek Palotája, valamint az előadó-művészeti törvény hatálya alá még nem tartozó MR Szimfonikus Zenekar és Énekkar Nonprofit Kft. működésének és programjainak támogatására a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére. A szervezetek a támogatás egyharmad részét május hónapban, a fennmaradó kétharmad részt 2013 második felében kapják meg.

Így a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar egyenként 500 millió forint, a Kodály Filharmónia – Kodály Filharmonikusok (Debrecen), a Győri Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Pannon Filharmonikus Zenekar, a Savaria Szimfonikus Zenekar valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar 55 millió forint, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. 40 millió forint, a Zuglói Filharmónia Nonprofit Kft. és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 30 millió forint, a Concerto Budapest Zenekar, a Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány – Orfeo Zenekar és a Duna Palota Zenekara 20 millió forint, a Kodály Filharmonikusok – Kodály Kórus (Debrecen), a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Alapítvány 15 millió forint, az Óbudai Danubia Zenekar Nonprofit Kft. a Mendelssohn Kamarazenekar Egyesület 10 millió forint, a Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány – Purcell Kórus, a Szent Efrém Férfikar Alapítvány és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus 5 millió forint, az MR Szimfonikus Zenekar és Énekkar Nonprofit Kft. 100 millió forint, a Művészetek Palotája pedig a 2013-as programjához 200 millió forint többlettámogatásban részesül.