Ünnepélyes alapkő-letétel a tatabányai Szent Borbála Kórházban

A tatabányai Szent Borbála Kórház a rendelkezésre álló támogatást korszerű központi technológiai tömb kialakítására, új orvostechnikai-eszközök vásárlására, valamit a betegellátást segítő informatikai rendszerek kiépítésére fordítja. Az új épületszárny ünnepélyes alapkőletételén beszédet mondott Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter és dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója, majd az általuk aláírt emléklapot az időkapszulába helyezték el. Közlemény.

A betegellátás minőségét és hozzáférésének javítása érdekében lehetővé válik a korszerűtlen, több telephelyes, pavilonrendszerű kórházstruktúra kiváltása – a fejlesztés kulcseleme a központi technológiai tömb kialakítása. A Dózsa György úti Manuális Pavilonhoz csatolt két új szárnyban kerülnek elhelyezésre a jelenleg két telephelyen és a központban szétszórtan működő osztályok, részlegek. Jelentős orvos-technológiai, épületgépészeti és informatikai fejlesztésre is lehetőség nyílik a projekt keretén belül. A központi technológiai tömb kialakításához kapcsolódóan fejlesztésre kerül a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai (CT, MRI, röntgen-digitalizáció), valamint a központi műtő is. Emellett a betegutak racionalizálása érdekében központi betegirányítási rendszert alakítanak ki, és megújul a menedzsmentet támogató információs rendszer is.

Fotó: Árvai Károly

Fotó: Árvai Károly

A Szent Borbála Kórház a megye legjelentősebb egészségügyi intézménye, II-es és némely szakterületeken III-as progresszivitási szintnek megfelelő ellátási kötelezettséggel. Az új egészségügyi struktúrában az erőforrások koncentrálásával új profilt is kapott, az aktív reumatológiai ellátást. A Szent Borbála Kórház közvetlen betegellátási területe Tatabánya, Oroszlány, Tata, Kisbér, Komárom és Bicske városa és környéke. A kórház jelenleg 641 aktív és 145 krónikus ágyon végez gyógyító tevékenységet, 193 orvos és 754 egészségügyi szakdolgozó közreműködésével.

A rekonstrukcióban összesen 19 ellátási egység érintett. Az építési-kivitelezési munkálatok 2013. májusában kezdődtek és szakaszos átadásokkal végül a teljes épületet 2014. második felében lehet birtokba venni.

A Tatabányai Szent Borbála Kórház fejlesztése a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program “Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban” című konstrukciója keretében, mintegy 5,23 Mrd Ft összköltséggel valósul meg, a TIOP 2.2.4 projekt keretében.

Forrás: Emmi, GYEMSZI